Други Arduino проекти

Attiny85 STM32-bluepill

Проекти с Arduino IDE и Алтернативни Контролери: ATtiny85 и Blue Pill STM32

Arduino IDE е изключително популярна платформа за разработка на микроконтролерни проекти, благодарение на своята лекота на използване и широката поддръжка за различни хардуерни платформи. Въпреки че Arduino UNO е най-често използваният контролер, има множество други микроконтролери, които предлагат уникални възможности и предимства. В тази статия ще разгледаме два от тях: ATtiny85 и Blue Pill STM32.

ATtiny85: Малък, но Мощен

ATtiny85 е малък, но мощен 8-битов микроконтролер, произведен от Microchip Technology. Той е част от AVR семейството и се отличава с компактни размери и ниска консумация на енергия, което го прави идеален за проекти, където пространството и енергията са ограничени.

Attiny85

Характеристики на ATtiny85

  • 8-битов RISC процесор: ATtiny85 използва AVR архитектурата, която предлага висока ефективност при изпълнение на команди.
  • 4KB Flash памет: Достатъчно пространство за малки до средни проекти.
  • 512 байта SRAM и 512 байта EEPROM: Дава възможност за съхранение на данни и променливи.
  • 5 I/O пина: Поддържа аналогови и цифрови входове/изходи.

Примери за Проекти с ATtiny85

  1. Миниатюрни LED светлини: Използвайте ATtiny85 за управление на RGB LED светлини с различни ефекти.
  2. Сензорни проекти: Свържете ATtiny85 с температурни или светлинни сензори за създаване на малки и ефективни сензорни устройства.
  3. Миниатюрни роботи: ATtiny85 може да управлява малки роботи, благодарение на компактния си размер и ниска консумация на енергия.

Blue Pill STM32: Мощност и Гъвкавост

Blue Pill е прозвище за STM32F103C8T6 микроконтролера от STMicroelectronics. Този 32-битов ARM Cortex-M3 базиран микроконтролер предлага висока производителност и множество периферии, което го прави подходящ за по-сложни проекти.

STM32-bluepill

Характеристики на Blue Pill STM32

  • 32-битов ARM Cortex-M3 процесор: Работи на 72MHz, което осигурява висока производителност.
  • 64KB Flash памет: Достатъчно място за големи проекти.
  • 20KB SRAM: Подходящо за обработка на данни и изпълнение на сложни задачи.
  • 37 I/O пина: Множество входове и изходи за разнообразни проекти.
  • Вградени периферии: Поддържа SPI, I2C, UART, PWM, ADC и др.

Примери за Проекти с Blue Pill STM32

  1. Контролери за роботика: Blue Pill може да управлява сложни роботизирани системи, благодарение на своята мощност и многобройни I/O пинове.
  2. Интернет на нещата (IoT): Създавайте свързани устройства, които комуникират през интернет за мониторинг и контрол на различни параметри.
  3. Графични дисплеи: Използвайте Blue Pill за управление на графични LCD дисплеи за визуализация на данни и създаване на интерактивни интерфейси.

Нашите Проекти с Алтернативни Контролери

Attiny85, STM32 bluepill

Прегледайте Нашите Проекти

Можете да разгледате нашите проекти базирани на ATtiny85 и Blue Pill STM32 и др. в листата отдолу.

Нашите Ревюта

За да научите повече за ATtiny85, Blue Pill STM32 и други интересни микроконтролери, разгледайте нашия раздел с ревюта. Там ще откриете детайлна информация, примери за проекти и полезни съвети за работа с тези устройства. Вижте как тези контролери могат да бъдат използвани във вашите проекти и открийте нови идеи за разработки.

Arduino IDE продължава да бъде мощен инструмент за разработка, а с помощта на различни микроконтролери като ATtiny85 и Blue Pill STM32, възможностите за създаване на иновативни и ефективни проекти са почти безкрайни. Разгледайте нашите проекти и ревюта, за да получите вдъхновение и полезна информация за вашите следващи разработки.