Raspberry Pi 4: Значителна стъпка напред за мини компютрите

Raspberry Pi 4 - ревю и характеристики

Raspberry Pi 4 е най-новият модел в серията на Raspberry Pi, който предлага значителни подобрения в производителността и функционалността спрямо предишните версии. С мощен процесор, увеличена RAM памет, по-добра свързаност и поддръжка на два 4K дисплея, той се утвърждава като един от най-мощните и гъвкави мини компютри на пазара. В това ревю ще разгледаме основните характеристики, както и неговите предимства и недостатъци.

Дизайн и хардуер

Raspberry Pi 4 запазва компактния форм-фактор, типичен за Raspberry Pi, но предлага значителни подобрения под капака:

  • Процесор: Raspberry Pi 4 е оборудван с четириядрен процесор ARM Cortex-A72 (ARM v8) с тактова честота 1.5 GHz а последните излезли на пазара е 1.8 GHz. Този процесор предлага значителен скок в производителността спрямо предишния модел, което го прави подходящ за по-интензивни приложения и многозадачност.
  • RAM: Един от ключовите ъпгрейди на Raspberry Pi 4 е наличието на различни конфигурации на RAM памет: 2 GB, 4 GB и 8 GB LPDDR4 RAM. Това значително увеличава възможностите на устройството, позволявайки му да работи с по-тежки приложения и да поддържа повече отворени процеси едновременно.
  • Графика: Графичният процесор VideoCore VI е новото попълнение в Raspberry Pi 4, което поддържа OpenGL ES 3.0 и може да обработва 4K видео при 60 кадъра в секунда. Raspberry Pi 4 също така поддържа два 4K дисплея чрез двойни micro-HDMI портове, което го прави идеален за мултимедийни проекти.
  • Свързаност: Raspberry Pi 4 въвежда значителни подобрения в свързаността. Устройството разполага с гигабитов Ethernet, вградена Wi-Fi поддръжка (802.11ac) и Bluetooth 5.0. Освен това, той има два USB 3.0 и два USB 2.0 порта, които осигуряват по-бързи скорости на трансфер на данни в сравнение с предишните модели.
  • Портове: Устройството разполага с два micro-HDMI порта, които поддържат до два 4K дисплея. Има и USB-C порт за захранване, който предлага по-стабилно и мощно захранване, необходимо за по-взискателните компоненти на Raspberry Pi 4. Както и преди, на разположение са портове за камера (CSI) и дисплей (DSI), които улесняват свързването на периферни устройства.

За повече информация посетете офицялния сайт “raspberrypi.com” и разгледайте неговите характеристики.

Софтуер и операционни системи

Raspberry Pi 4 поддържа различни операционни системи, като Raspberry Pi OS (бивш Raspbian), Ubuntu, и различни дистрибуции, оптимизирани за ARM архитектура. Поддръжката на 64-битовата архитектура също позволява използването на по-сложни и мощни софтуерни пакети. За да научите как се инсталира “Raspberry Pi OS” може да прочетете нашата статия “Инсталиране на OS за Raspberry Pi“.

Raspberry Pi предлага подобрено потребителско изживяване, особено при работа с графичен интерфейс и браузъри. Устройството е подходящо не само за класически приложения като медийни центрове и образователни платформи, но и за задачи като кодиране, разработка на софтуер, и дори леки настолни компютърни приложения.

Производителност и приложения

Raspberry Pi 4 е значително по-бърз и способен от предишните модели, което го прави подходящ за широк спектър от приложения:

  • Домашен медиен център: Благодарение на поддръжката на 4K видео и HDMI CEC, Raspberry Pi 4 е отличен избор за домашни медийни центрове с приложения като Kodi или Plex.
  • Лек десктоп компютър: С до 8 GB RAM и поддръжка на 64-битова операционна система, той може да се използва като лек десктоп компютър за ежедневни задачи като браузване, обработка на текстове и леки офис задачи.
  • Програмиране и разработка: Увеличената RAM памет и мощният процесор правят Raspberry Pi 4 подходящ за разработка на софтуер, експериментиране с различни програмни езици и платформи, както и за проекти, свързани с Интернет на нещата (IoT).
  • Ретро игри: Тази хардуерна платформа е идеална за ретро игри чрез емулатори като RetroPie, благодарение на мощния си процесор и графични възможности.

Pinout конфигурация

Raspberry Pi 4 разполага с 40-пинов GPIO (General Purpose Input/Output) хедър, който предлага големи възможности за свързване на различни периферни устройства и сензори. Ето основните категории пинове и техните функции:

  • GPIO пинове: Raspberry Pi 4 разполага с 40-пинов GPIO (General Purpose Input/Output) хедър, който включва множество програмируеми пинове, поддържащи както входни, така и изходни сигнали. Тези пинове са идеални за управление на външни устройства като светодиоди, реле модули, мотори и други електронни компоненти. GPIO пиновете могат да бъдат конфигурирани за различни функции, което позволява на потребителите да изграждат и управляват разнообразни хардуерни проекти.
  • Захранващи пинове: Raspberry Pi 4 включва пинове за захранване, които осигуряват 5V и 3.3V захранване на външните компоненти и периферни устройства. Тези пинове са изключително полезни, когато искате да захранвате сензори, малки моторчета или други устройства, които изискват стабилно захранване директно от платката.
  • GND (заземителни) пинове: За стабилна работа на електронните вериги, Raspberry Pi 4 разполага с няколко GND пинове, които служат за заземяване на свързаните устройства. Заземителните пинове са ключови за предотвратяване на електрически смущения и осигуряване на надеждна връзка в комплексни проекти.
  • UART, I2C и SPI пинове: Тази платформа е оборудвана с пинове за комуникационни интерфейси като UART, I2C и SPI. Те позволяват на платката да обменя данни с други микроконтролери и периферни устройства, като сензори, дисплеи, камери и модули за разширяване. UART интерфейсът е полезен за сериен обмен на данни, I2C позволява комуникация с множество устройства чрез един и същ интерфейс, а SPI е предназначен за високоскоростна комуникация с устройства като сензори и памет.
  • Камера вход (CSI): Raspberry Pi 4 разполага със специализиран CSI (Camera Serial Interface) конектор, който позволява лесно свързване на камери като официалния Raspberry Pi камера модул. Този интерфейс е идеален за проекти, включващи видеозаснемане, фотография и визуално разпознаване, предоставяйки висока резолюция и бърза обработка на изображенията.
  • Дисплей изход (DSI): Освен това, Raspberry Pi 4 включва DSI (Display Serial Interface) конектор, който е предназначен за свързване на сензорни дисплеи, като например официалния Raspberry Pi сензорен дисплей. Този интерфейс позволява лесна интеграция на визуални интерфейси към проекти, изискващи интерактивност и визуализация на данни.

Поради обратната си съвместимост с Raspberry Pi 3 конфигурацията на пиновете остава същата.

Raspberry pi 4 конфигурация на пиновете (pinout)

Предимства и недостатъци

Предимства:

  • Значително подобрена производителност спрямо предишните модели.
  • Поддръжка на два 4K дисплея чрез micro-HDMI портове.
  • Гъвкави конфигурации на RAM паметта до 8 GB.
  • Гигабитов Ethernet и USB 3.0 портове за по-бързи връзки.
  • Подобрена свързаност с Wi-Fi 802.11ac и Bluetooth 5.0.

Недостатъци:

  • Повишените изисквания към захранването изискват USB-C адаптер.
  • Възможност за прегряване при интензивна работа, което може да изисква допълнително охлаждане.
  • Липсата на вградено съхранение (всички данни се съхраняват на microSD карта).

Заключение

Raspberry Pi 4 представлява значителен напредък в серията Raspberry Pi, предлагайки мощни хардуерни подобрения, които го правят подходящ за по-сложни и взискателни проекти. С възможността за използване като лек настолен компютър, медиа център, или IoT устройство, той е универсален инструмент, подходящ както за ентусиасти, така и за професионалисти. Въпреки някои малки недостатъци, като нуждата от по-мощно захранване и възможността за прегряване, тази платформа предлага отлична стойност за своята цена и отваря врати за още по-големи проекти и възможности.