Инсталиране на MicroPython върху ESP32

ESP32-C3 Super Mini MicroPython

Въведение

ESP32 е мощен микроконтролер с Wi-Fi и Bluetooth, който е популярен сред разработчиците на IoT проекти. MicroPython е лека версия на Python, оптимизирана за работа на микроконтролери. Тази статия ще ви преведе през стъпките за инсталиране на MicroPython на ESP32, така че да можете да започнете да развивате своите проекти с този мощен инструмент.

Необходими материали

  • ESP32 развойна платка
  • USB кабел за свързване на ESP32 към компютър
  • Компютър с операционна система Windows, macOS или Linux
  • Интернет връзка

Стъпка 1: Инсталиране на необходимия софтуер

Инсталиране на Python

MicroPython се флашва на ESP32 чрез специални инструменти, които изискват инсталиран Python на вашия компютър. За да инсталирате Python, следвайте следните стъпки:

  1. Посетете официалния сайт на Python и свалете последната версия на Python за вашата операционна система.
  2. Стартирайте инсталационния файл и следвайте инструкциите. Уверете се, че сте отметнали опцията „Add Python to PATH“ по време на инсталацията.

Инсталиране на esptool.py

esptool.py е софтуерен инструмент, използван за флашване на MicroPython на ESP32. За да го инсталирате, отворете команден прозорец (Command Prompt на Windows или Terminal на macOS/Linux) и въведете следната команда:

pip install esptool

Стъпка 2: Сваляне на MicroPython фърмуер

Следващата стъпка е да свалите последната версия на MicroPython фърмуера за ESP32. Можете да го намерите на официалния сайт на MicroPython. Свалете бинарния файл (.bin) на вашия компютър.

Стъпка 3: Свързване на ESP32 към компютъра

Свържете вашата ESP32 платка към компютъра чрез USB кабел. Уверете се, че компютърът разпознава устройството. Можете да проверите това в Device Manager (Windows) или чрез командата ls /dev/tty.* (macOS/Linux).

Стъпка 4: Флашване на MicroPython фърмуера

Преди да флашнете MicroPython, трябва да изтриете съществуващия фърмуер на ESP32. За целта използвайте esptool.py със следната команда (заменете COM3 с вашия порт на Windows или /dev/ttyUSB0 на macOS/Linux):

esptool.py --port COM3 erase_flash

След като паметта е изтрита, можете да флашнете MicroPython фърмуера:

esptool.py --chip esp32 --port COM3 --baud 460800 write_flash -z 0x1000 esp32-idf4-20210902-v1.17.bin

Уверете се, че сте заменили “esp32-idf4-20210902-v1.17.bin" с името на сваления от вас фърмуер файл и, че на мястото на “–port COM3” е точния COM порт на устройството. За Linux може да проверите това чрес командата “ls /dev/ | grep ACM” или “ls /dev/ | grep USB”. Порта който ще намерите е “ttyACM0 -n” или “ttyUSB0 -n”.

Стъпка 5: Настройка на интегрирана развойна среда (IDE)

За да програмирате вашата ESP32 с MicroPython, ще ви трябва IDE. Можете да използвате различни среди като Thonny, uPyCraft или VSCode. В тази инструкция ще използваме Thonny, защото е лесна за използване и инсталиране.

Инсталиране на Thonny

  1. Посетете официалния сайт на Thonny и свалете инсталационния файл за вашата операционна система.
  2. Стартирайте инсталационния файл и следвайте инструкциите.

Настройка на Thonny за MicroPython

  1. Стартирайте Thonny и отидете в менюто „Run“ -> „Configure interpreter“.
  2. Изберете „MicroPython (ESP32)“ от падащото меню.
  3. Въведете серийния порт на вашата ESP32 платка (напр. COM3 на Windows или /dev/ttyUSB0 на macOS/Linux).
  4. Натиснете „OK“, за да потвърдите настройките.

Стъпка 6: Писане на първата програма на MicroPython

Сега, когато всичко е настроено, можете да напишете първата си програма на MicroPython. В Thonny отворете нов файл и въведете своя код. В следващата статия ще разгледаме първия ни код, който по традиция е като на Arduino: blink.py.

Заключение

Вече успешно сте инсталирали MicroPython на вашата ESP32 платка и написахте първата си програма. Това е само началото на вашето приключение с MicroPython и ESP32. Сега можете да изследвате различни проекти и да използвате възможностите на тази мощна комбинация. За повече информация и ресурси, можете да посетите официалния сайт на MicroPython и нашия раздел Ревюта за повече информация за платформите ESP32.